W lipcu 2019r. weszło w życie rozrządzenie Rady Ministrów zmieniające Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zmianie uległ jeden paragraf, który znacznie uprościł życie przedsiębiorcom, pozwalając im na dostarczanie posiłków dla pracowników w inny sposób niż tylko wskazany w poprzednich przepisach. Pozostałe przepisy pozostają w mocy.
Wielu pracodawców z którymi współpracujemy (m.in. na terenie Warszawy, Pruszkowa czy Milanówka) postulowało zmianę §2 ust. 2 Rozporządzenia. Według jego zapisów, posiłki profilaktyczne dla pracowników mogły być dostarczone jedynie w dwóch formach – w punktach gastronomicznych lub przyrządzane samodzielnie przez pracownika z dostarczonych mu produktów. Dla pracodawców była to duża uciążliwość, bo takie zapisy rozporządzenia uniemożliwiały np. zamówienie cateringu lub wydanie pracownikowi bonów do zrealizowania w wybranym punkcie gastronomicznym.
Zmiana w rozporządzeniu dopuszcza obecnie taką formę realizacji obowiązku pracodawcy w zakresie dostarczenia pracownikom posiłków profilaktycznych. Może on skorzystać z bonów, talonów i kuponów lub innej formy, jeżeli taka jest bardziej odpowiednia ze względów organizacyjnych lub rodzaju wykonywanej pracy przez pracowników.